Εκπαιδευτικά Νέα

Από σήμερα θα προσλαμβάνονται 2.000 αναπληρωτές και 2.400 ωρομίσθιοι για κάλυψη όλων των κενών θέσεων. Ετοιμάζεται νέο σύστημα για τις αποσπάσεις. Την πρόσληψη 4.400 εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων που υπάρχουν στα σχολεία ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα νέο σύστημα για τις αποσπάσεις χωρίς -όπως είπε- να αιφνιδιάσει.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο, εξασφαλίστηκαν οι πιστώσεις για όλες τις κενές θέσεις σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και από σήμερα αρχίζουν να προσλαμβάνονται 2.000 αναπληρωτές και 2.400 ωρομίσθιοι.

 

Ηδη χθες ανακοινώθηκαν τα πρώτα 1.227 ονόματα εκπαιδευτικών (έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.ypepth.gr) που διορίζονται. Πρόκειται για 304 δασκάλους, 216 νηπιαγωγούς και 49 καθηγητές αγγλικής γλώσσας για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 658 καθηγητές διαφόρων κλάδων για τη Δευτεροβάθμια.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας από 23 έως και 27 Οκτωβρίου 2009. Οπως δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου, από σήμερα παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη Δευτέρα 27/10 οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής. «Την επόμενη εβδομάδα θα έχει αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων σε όλη τη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Οσον αφορά το νέο σύστημα με τις αποσπάσεις, είπε πως δεν θα υπάρχει αιφνιδιασμός και θα στηρίζεται σε διαφανείς όρους και αντικειμενικά κριτήρια. Εν τω μεταξύ, όλα τα θέματα που απασχολούν την ιδιωτική εκπαίδευση συζήτησαν χτες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οι εκπαιδευτικοί της ιδιωτικής εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ).

 

Αίτημα
Οι συνδικαλιστές ζήτησαν από την κ. Διαμαντοπούλου να αποσύρει την εγκύκλιο που εξέδωσε ο προκάτοχός της λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, με την οποία καταργείται επί της ουσίας η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Η υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να την αποσύρει.

 

Επίσης δεσμεύτηκε να μελετήσει τις καταγγελίες για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ατόμων με παράνομους τίτλους σπουδών και ανύπαρκτα επαγγελματικά προσόντα, γεγονός που είχε καταγγείλει η ΟΙΕΛΕ στο παρελθόν, και δεν απέκλεισε την περίπτωση οι τίτλοι αυτοί να ακυρωθούν.

«Ζητήσαμε από το υπουργείο να εντείνει την επόπτευση και τον έλεγχο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ώστε να εξαλειφθούν οι παρανομίες που συχνά χαρακτηρίζουν σήμερα τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων στην προσπάθεια των ιδιοκτητών τους να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός.Απαντώντας η υπουργός τόνισε ότι «όλα θα εξεταστούν γιατί είναι εξαιρετικά σοβαρά».

 

Συλλαλητήριο για τα κολέγια
Με βασικά αιτήματα την κατάργηση των κολεγίων, αλλά και την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά και μαθητές κατειλημμένων σχολείων, πραγματοποίησαν χθες το πρώτο συλλαλητήριο για τη φετινή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά.

Φοιτητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και λίγο μετά τις 2 μ.μ. ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αναγνώριση των κολεγίων, ζήτησαν την κατάργηση του νόμου-πλαισίου, αλλά και να μην αλλάξει το καθεστώς που διέπει το πανεπιστημιακό άσυλο.

 

Αναφορικά με τα κολέγια και μετά τις προχθεσινές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου για αυστηρότερους κανόνες που θα πρέπει να θεσπιστούν, αλλά και παραλείψεις που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία αδειοδότησής τους, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων υπογράμμισε ότι «οι καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών και οι τυχόν παραλείψεις στις διαδικασίες ελέγχου δεν οφείλονται στα κολέγια αλλά στο υπουργείο», προσθέτοντας πως όσα αδειοδοτήθηκαν λειτουργούν κανονικά.

 

23/10/2009

Πηγή: www.ethnos.gr