Εκπαιδευτικά Νέα

Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών και όχι το εξεταστικό, δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας. Όπως τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομίας δύο χιλιάδες πιστώσεις για τον διορισμό ισάριθμων αναπληρωτών στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Σύμφωνα επίσημα στοιχεία του υπ. Παιδείας τα κενά είναι περισσότερα από 5.000 και γι' αυτό ζητήθηκε από τους Διευθυντές ΠΕ και ΔΕ να καταγράψουν τα πραγματικά κενά και τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, ώστε να εξαντλείται το προβλεπόμενο ωράριο και καθηγητές να μπορούν να διδάσκουν σε περισσότερο από ένα σχολεία, ενώ όπως τόνισε δεν θα ανακληθεί καμία απόσπαση για φέτος.

 

Στόχος του υπουργείου είναι να γίνουν ολοήμερα όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία μέσα στην επόμενη τετραετία και στο πλαίσιο αυτό θα εκπονηθούν νέα αναλυτικά προγράμματα, ενώ θα συγγραφούν νέα βιβλία. Όσον αφορά το θέμα των κολεγίων η νέα πολιτική ηγεσία συνεχίζει την προσπάθεια εξεύρεσης νομικής φόρμουλας για τον πλήρη επανέλεγχο των αδειών που δόθηκαν λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές από την προηγούμενη πολιτική διοίκηση.
Το ζήτημα των κολεγίων θα απασχολήσει το υπουργείο Παιδείας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο προσεχές συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα αναμένεται να πάει στις Βρυξέλλες με πρόταση για αμοιβαίο και κοινό όργανο ελέγχου των κολεγίων και των μητρικών πανεπιστημίων από τις Αρχές Διασφάλισης Σπουδών που λειτουργούν στις χώρες της Ένωσης. Τέλος για το εξεταστικό, όπως δηλώνει η υπουργός, ο εθνικός διάλογος θα ολοκληρωθεί αλλά στην παρούσα φάση την προτεραιότητα δεν αποτελεί το εξεταστικό, ενώ για τη βάση του «δέκα», που προεκλογικά προγραμματικά το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησής της, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι στην παρούσα φάση το θέμα δεν συζητείται.

Πανεπιστημιακοί και κινητοποιήσεις
Η υπουργός Παιδείας είχε χθες συνάντηση με τους συνδικαλιστές πανεπιστημιακούς της ΠΟΣΔΕΠ και επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένα πανεπιστήμιο «αυτοδιοικούμενο και αυτοτελές, εξωστρεφές με αξιολόγηση και λογοδοσία». Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Νίκος Σταυρακάκης από τη δική του πλευρά ενημέρωσε την υπουργό Παιδείας για τις νομικές κινήσεις της Ομοσπονδίας με σκοπό το μπλοκάρισμα των αδειών των κολεγίων με την κατάθεση αιτήσεων ακυρότητας στο ΣτΕ. Οι πανεπιστημιακοί ζητούν να αναγνωριστούν τα κολέγια ως μεταλυκειακή βαθμίδα κατάρτισης και μόνο. Σήμερα φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς προγραμματίζουν για συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ζητώντας να μην αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων κολεγίων. Την ίδια ώρα η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών τελεί υπό κατάληψη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

 

22/10/2009

Πηγή: www.adesmeytos.gr