Εκπαιδευτικά Νέα

Στις 12 Μαΐου η πρεμιέρα των εισαγωγικών εξετάσεων φέτος για τους υποψήφιους της Γ΄ Λυκείου. «Ρεκόρ» θα εγγράψουν οι φετινοί μαθητές της Γ΄ Λυκείου όσον αφορά τη μικρή διάρκεια του διδακτικού έτους. Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα ολοκληρωθούν τα μαθήματα και συγκεκριμένα στις 10/5, ώστε να αρχίσει ο εξεταστικός «μαραθώνιος» των περίπου 116.000 υποψηφίων για τα ΑΕΙ. Οπως ανακοινώθηκε χθες από το υπ. Παιδείας, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 12 Μαΐου με τη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας.

 

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν στις 12/5 και οι εξετάσεις άρχισαν στις 14/5. Ο λόγος του ψαλιδίσματος του διδακτικού έτους δεν ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Ιωάννη Πανάρετο. Ομως, στελέχη του υπουργείου, μιλώντας στην «Κ», συνέδεσαν την απόφαση με την προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων. Συγκεκριμένα, στο υπ. Παιδείας εξετάζεται οι υποψήφιοι να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, εντός του Ιουνίου. Ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν τα κονδύλια που δίνονταν από το 2000 έως και πέρυσι στους καθηγητές (εν είδει αποζημίωσης θερινής αδείας) που στελέχωναν τις επιτροπές για την παραλαβή των μηχανογραφικών μέσα στον Ιούλιο.

 

Μία ακόμη φετινή πρωτοτυπία είναι ότι οι απόφοιτοι των εσπερινών Λυκείων θα εξεταστούν το πρωί, μαζί με τους αποφοίτους ημερησίων Λυκείων. Εως πέρυσι οι εξετάσεις των αποφοίτων εσπερινών Λυκείων (που φοιτούν σε αυτά διότι εργάζονται το πρωί) άρχιζαν στις 6.30 μ. μ.

 

Τέλος, διαδικαστική «πρωτοτυπία» είναι ότι η ανακοίνωση του προγράμματος των πανελλαδικών εξετάσεων δεν συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ. Πέρυσι στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ διατέθηκαν 88.165 θέσεις για τους 123.000 υποψηφίους. Φέτος, εκτιμάται ότι στις εξετάσεις θα λάβουν μέρος 116.000 υποψήφιοι. Από αυτούς οι 92.259 είναι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι ημερησίων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, ενώ άλλοι 1.068 προέρχονται από τα εσπερινά Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια. Για μία θέση στα ΤΕΙ θα εξεταστούν 22.010 υποψήφιοι των ημερήσιων ΕΠΑΛ και 1.133 των εσπερινών ΕΠΑΛ.

 

Η γρήγορη λήξη των σχολικών μαθημάτων προκάλεσε την αντίδραση μελών της ΟΛΜΕ, που έκαναν λόγο για υποβάθμιση του Λυκείου. Ενδεικτικά, η κ. Ελένη Ζωγραφάκη και ο κ. Θέμης Κοτσυφάκης τόνισαν ότι «στην πράξη σημαίνει δύο μήνες εξετάσεις και ουσιαστική διάλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μετά τις διακοπές του Πάσχα. Εγιναν σκόνη τα μεγάλα λόγια με τα οποία πρόβαλαν πριν από λίγες μέρες η υπουργός και οι υφυπουργοί τη μορφωτική "αναβάθμιση" του Λυκείου». Ο υπεύθυνος Παιδείας της Ν. Δ. κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος έκανε λόγο για προχειρότητα στην απόφαση χορήγησης απολυτηρίου Λυκείου μόνο μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων.

 

Αντιδράσεις ΠΟΣΔΕΠ για το νέο λύκειο

Αρνητικό είναι το τελικό ισοζύγιο της κριτικής που άσκησε χθες η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών για τις προτεινόμενες αλλαγές στη δομή του λυκείου, οι οποίες ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Μαρτυρούν την έλλειψη επιστημονικά τεκμηριωμένου σχεδίου για τη συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και ιδιαίτερα της βαθμίδας του λυκείου», λέει η ΠΟΣΔΕΠ τονίζοντας ότι η επιστροφή στο μοντέλο των τεσσάρων εξεταζόμενων μαθημάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη ουσιαστικών αλλαγών στα αναλυτικά προγράμματα και στο διδακτικό υλικό, «θα οδηγήσει στη διαιώνιση της λειτουργίας του λυκείου ως πεδίου εξεταστικού ανταγωνισμού και ως προθαλάμου εισαγωγής στα ΑΕΙ με διόγκωση της παραπαιδείας». Οξύτατη κριτική ασκεί η ομοσπονδία στη διατήρηση των Θρησκευτικών στο λύκειο «και μάλιστα όσες ώρες και το μάθημα της Ιστορίας, την ίδια στιγμή που δεν συμπεριλαμβάνεται στα "υποχρεωτικά" η ενασχόληση των νέων με τις τέχνες και τον πολιτισμό», όπως λέει.

 

 

06/04/2011
Πηγή: www.kathimerini.gr