Εκπαιδευτικά Νέα

Διαρκείς είναι οι κινητοποιήσεις τον τελευταίο μήνα, ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων και στη Θεσσαλονίκη. Κλιμακώνουν τις αγωνιστικές αντιδράσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Χτες στη Θεσσαλονίκη, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του 1ου και 2ου Γυμνασίου Μενεμένης πραγματοποίησαν κινητοποίηση, αντιδρώντας στη συγχώνευσή τους, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των παιδιών στα σχολεία είναι παιδιά παλιννοστούντων ομογενών και οικονομικών μεταναστών. Στο 1ο Γυμνάσιο σήμερα φοιτούν 225 μαθητές και στο 2ο Γυμνάσιο 122 μαθητές. Στα δύο σχολεία σήμερα λειτουργούν 16 τμήματα. Με τη συγχώνευση, στο νέο σχολείο, προβλέπεται να φοιτούν 347 μαθητές σε 13 τμήματα. Ετσι ενώ σήμερα ο μέσος όρος των μαθητών ανά τμήμα είναι περίπου 22, με τη συγχώνευση ο αριθμός των μαθητών θα αυξηθεί στους 27 ανά τμήμα.

 

Στο πόδι βρίσκονται επίσης γονείς και μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Σερρών όπου συγχωνεύονται 15 σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας και 33 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε καταλήψεις έχουν προχωρήσει οι μαθητές του Γυμνασίου Γαζώρου, του Δημοτικού σχολείου της Πρώτης και του Λυκείου Νέου Σκοπού. Στη Νέα Ζίχνη, ο Δήμος πραγματοποιεί λαϊκές συνελεύσεις και ενημερώνει τους κατοίκους για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις. Ανάστατοι είναι και οι κάτοικοι της Ανθής, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες τους το υπουργείο αποφάσισε να καταργήσει το Δημοτικό σχολείο και να το συγχωνεύσει με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νιγρίτας για να απελευθερωθεί το κτίριο, ώστε να λειτουργήσει ως τμήμα μεταγωγών για τις φυλακές Νιγρίτας!

 

Από προηγούμενη κινητοποίηση στη Νάουσα
Συλλαλητήριο ενάντια στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, ενάντια στο νέο Καλλικρατικό σχολείο της αγοράς, διοργανώνει την επόμενη Τετάρτη 23 Μάρτη το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καρατάσου. Στο Δήμο Νάουσας κλείνουν το Δημοτικό σχολείο του Γιαννακοχωρίου και το Γυμνάσιο της Μαρίνας. Το 1ο Δημοτικό συγχωνεύεται με το 2ο Δημοτικό σχολείο Νάουσας. Το 6ο Δημοτικό σχολείο από 8θέσιο γίνεται 7θέσιο και το 10ο Δημοτικό από 8θέσιο γίνεται 7θέσιο.

 

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους, όλο το λαό να παλέψει: Ενάντια στο κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις σχολείων. Για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία - Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία για όλους. Για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή - Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις - Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η αγανάκτηση γίνεται αγωνιστική δράση

Συγκεντρώσεις, με αιχμή το θέμα των συγχωνεύσεων, αύριο στα Τρίκαλα και τη Δευτέρα στην Καρδίτσα

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις και στη Θεσσαλία ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων.

Συγκεντρώσεις διοργανώνουν οι αγωνιστικές συσπειρώσεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, αύριο Παρασκευήστα Τρίκαλα, στις 6.30 μ.μ, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και την ερχόμενη Δευτέρα στην Καρδίτσα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Χτες το πρωί μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και Λυκείου Γόννων Λάρισας, τα οποία τελούν υπό κατάληψη, προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος των διοδίων Μακρυχωρίου και στη συνέχεια άνοιξαν τις μπάρες για την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν οι Χρ. Μπίκας και Τ. Δημεράς, δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δήμου Τεμπών.

 

Από χτες απέχουν από τα μαθήματά τους οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δολίχης Ελασσόνας, στο οποίο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης μπαίνει λουκέτο.

Στο Νομό Μαγνησίας, σε καταλήψεις σχολείων προχώρησαν οι μαθητές των Λυκείων Ευξεινούπολης, Πτελεού και Μικροθηβών, ενώ αγωνιστικές κινητοποιήσεις αναμένεται ν' αποφασιστούν σε λαϊκές συνελεύσεις που θα γίνουν στα Κανάλια, τις Γλαφυρές, το Περίβλεπτο κ.α. Και στο Λιοντάρι Καρδίτσας συνεχίζεται η κατάληψη του Γυμνασίου.
Στον αγώνα οι αγρότες!

Κάλεσμα στους Αγροτικούς Συλλόγους και στους αγρότες του Νομού Καρδίτσας, που έχει θλιβερή πρωτιά στον αριθμό σχολείων που συγχωνεύονται, απηύθυνε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

 

Ο Β. Μπούτας τόνισε ότι με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων εντείνεται πιο πολύ η ερήμωση του νομού, μπαίνουν ταξικοί φραγμοί στη γνώση για τα παιδιά των αγροτικών οικογενειών. «Αυτό που επιδιώκουν - είπε - είναι να στοιβάξουν τα παιδιά της αγροτικής οικογένειας σε πολυδύναμα σχολεία που θα παράγουν μαζικά, ευέλικτους φτηνούς, καταρτίσιμους εργαζόμενους». Υπογράμμισε, επίσης, πως ήδη έχουν περικοπεί τα κονδύλια για τη μεταφορά των μαθητών και στις κυβερνητικές εξαγγελίες δεν αναφέρεται πουθενά η σχετική ευθύνη του κράτους, που σημαίνει επίθεση στις τσέπες εργαζομένων - αγροτών, αλλά και στα μυαλά των μαθητών.

 

Συγκέντρωση χτες στο Ιλιον

Συγκέντρωση ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων που σηματοδοτούν το «νέο σχολείο της αγοράς» πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί, στην κεντρική πλατεία Ιλίου, με πρωτοβουλία της Γ' Δυτικής ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Δ. Γληνός». Στη συγκέντρωση μίλησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της τοπικής ΕΛΜΕ, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, του Συντονιστικού Φορέων Ιλίου, του τοπικού Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, καθώς και ο αντιδήμαρχος Πετρούπολης Θανάσης Φιλίππου. Παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης και η δημοτική αρχή της πόλης. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ιλίου.

 

 

17/03/2011
Πηγή: www.rizospastis.gr