Εκπαιδευτικά Νέα

Τα πανεπιστήμια αξιολογήθηκαν από 13.388 καθηγητές από 131 χώρες σε όλο τον κόσμο. Μια νέα λίστα κατάταξης των πανεπιστημίων παγκοσμίως, από την οποία δυστυχώς απουσιάζουν και πάλι τα ελληνικά πανεπιστήμια, δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Times Higher Education Supplement.

Η πρωτοτυπία της λίστας είναι ότι δημιουργήθηκε με βάση τις απόψεις πανεπιστημιακών για τα ίδια τα ιδρύματα. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από 13.388 πανεπιστημιακούς διεθνούς κύρους από 131 χώρες να κατατάξουν τα πανεπιστήμια ανάλογα με την εκτίμηση που έχουν για τη διδασκαλία και την έρευνα που διεξάγεται σε αυτά. Επελέγησαν μόνο καθηγητές με περισσότερες από 50 επιστημονικές δημοσιεύσεις με τουλάχιστον 16 χρόνια υπηρεσίας σε πανεπιστήμια.

 

Το τοπ 5
Βάσει της αξιολόγησης, το τοπ 5 συμπληρώνουν το Χάρβαρντ, το MIT, το Κέιμπριτζ, το Μπέρκλεϊ και το Στάνφορντ, ενώ στην πρώτη δεκάδα είναι επτά πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, δύο βρετανικά και ένα ιαπωνικό. Την 50άδα συμπληρώνουν 22 πανεπιστήμια των ΗΠΑ, 4 βρετανικά, 3 από τον Καναδά, ενώ από 2 πανεπιστήμια έχουν στη λίστα η Ιαπωνία και η Κίνα και από ένα η Ελβετία, η Ρωσία, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

 

 

11/03/2011
Πηγή: www.imerisia.gr