Εκπαιδευτικά Νέα

Σχεδόν 10.000 λιγότεροι θα εισαχθούν φέτος στα πανεπιστήμια, ενώ με εντολή Διαμαντοπούλου, για να εξοικονομηθούν χρήματα, καταργούνται επιτροπές, υπο επιτροπές και μειώνονται βαθμολογικά κέντρα και επιτηρητές. Μειώνεται από 7-10% ο αριθμός των εισακτέων 2011, πέφτει στο ελάχιστο το κόστος των Πανελλαδικών και οι μαθητές θα έχουν το «ψηφιακό φροντιστήριο» στον υπολογιστή τους. Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν να μετρούν αντίστροφα τον χρόνο τους περί τα τέλη Μαρτίου, με την ανακοίνωση του «κουτσουρεμένου» αριθμού των εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

«Το 90% των εφήβων έχει πρόσβαση σήμερα στο Διαδίκτυο και το 75-80% των μαθητών του Λυκείου διαθέτουν δικό τους υπολογιστή», λέει η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.
«Το 90% των εφήβων έχει πρόσβαση σήμερα στο Διαδίκτυο και το 75-80% των μαθητών του Λυκείου διαθέτουν δικό τους υπολογιστή», λέει η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι 88.000 περσινές θέσεις θα κατρακυλήσουν στις 83.000 με 80.000 φέτος! Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι φέτος τα ίδια τα ανώτατα ιδρύματα έχουν προτείνει μείωση της τάξεως του 50% στους εισακτέους, ενώ υπήρξαν και σχολές που ζήτησαν να μπει «φραγή εισερχομένων» για το 2011. Τα πανεπιστήμια ετησίως ζητούν μείωση τουλάχιστον 10.000 θέσεων, χωρίς ποτέ να έχουν εισακουστεί από το υπ. Παιδείας.

 

Εκτός από τον αριθμό των εισακτέων, όμως, η κρίση χτυπάει για ακόμη μία χρονιά και το σύστημα διεξαγωγής των εξετάσεων. Η εντολή της υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου είναι ο περιορισμός του κόστους των Πανελλαδικών. Σε αυτό τον περιορισμό θα περιληφθούν: η κατάργηση κάποιων επιτροπών και υποεπιτροπών που ασχολούνται με τις εξετάσεις στα λύκεια, η μείωση των βαθμολογικών και εξεταστικών κέντρων, καθώς και η μείωση των επιτηρητών (Το κάθε εξεταστικό κέντρο κοστίζει στο υπουργείο Παιδείας 3.500 ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνονται οι αμοιβές των επιτηρητών).

 

Περιορισμοί
Με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων, από το 2010 μειώθηκε ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων σε 840 από 1.230, ενώ χρησιμοποιήθηκαν μεγαλύτερες αίθουσες εξετάσεων που χωρούσαν πιο πολλούς υποψηφίους, για τον περιορισμό των επιτηρητών.

Μπορεί οι επιτηρητές να μειώνονται, η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη να έριξε αυλαία, εξοικονομώντας 80 εκατ. ευρώ στο κράτος, αλλά ο «διαδικτυακός δάσκαλος»... έρχεται.

 

Τρία από τα πιο απαιτητικά μαθήματα των Πανελλαδικών 2011 διαθέτουν ήδη στους υποψηφίους, τα ψηφιακά τους βοηθήματα. Με ένα χτύπημα στον υπολογιστή του ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου θα μπορεί, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, να βρει βοήθεια για τα Μαθηματικά, τη Φυσική και τα Αρχαία, από τον «ιντερνετικό του καθηγητή» που τον περιμένει για μια... βιντεοδιάλεξη. Η δράση ονομάζεται «προετοιμάζομαι για τις Πανελλαδικές».

 

Οι μαθητές με το που αντιλήφθηκαν τη διαδικτυακή αυτή παροχή του υπ. Παιδείας, μέσα σε λίγες ημέρες μετά την ανάρτηση των μαθημάτων, σάρωσαν τους υπολογιστές με 55.000 χτυπήματα! Τόσο η σελίδα του «σχολικού δικτύου» όσο και το «study4exams.gr» υποδέχθηκαν τα παιδιά, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ακούσουν ξανά το μάθημά τους και να λύσουν ασκήσεις.

 

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, το 90% των εφήβων έχει πρόσβαση σήμερα στο Διαδίκτυο, και το 75 με 80% των μαθητών του λυκείου διαθέτουν δικό τους υπολογιστή», μας λέει η υπ. Παιδείας, κ. Αννα Διαμαντοπούλου, συμπληρώνοντας:

«Για τα παιδιά, λοιπόν, που δίνουν φέτος Πανελλαδικές, έχουμε επιλέξει και έχει ολοκληρωθεί η ύλη στα τρία πιο δύσκολα μαθήματα με τον μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας. Αυτά είναι τα Μαθηματικά -που είναι και στην τεχνολογική και στη θετική κατεύθυνση- η Φυσική και τα Αρχαία Ελληνικά. Ετοιμάζονται η Βιολογία, τα Λατινικά και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας.

Τα μαθήματα αυτά γίνονται σύμφωνα με τα βιβλία, οι ασκήσεις είναι ασκήσεις και του βιβλίου αλλά και εκτός βιβλίου, και επιπλέον τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να δουν υποδειγματικές επιλύσεις ασκήσεων ή απαντήσεις θεμάτων που έχουν μπει σε πανελλαδικές εξετάσεις τις προηγούμενες χρονιές».

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ
Πρόσβαση στα μαθήματα και από κινητό

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα των ψηφιακών εκπαιδευτικών βοηθημάτων εφαρμόζεται σε πιλοτική μορφή αυτή τη στιγμή και είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι ανάλογο διεθνώς. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 θα έχουν μπει όλα τα μαθήματα των πανελλαδικών, ενώ θα δίδεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να στέλνουν ερωτήματα και απορίες, που θα απαντώνται αμέσως από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς. Ηδη 120 εμπειρότατοι καθηγητές δουλεύουν πυρετωδώς στο υπουργείο για τα πρώτα τρία μαθήματα που έχουν ανέβει στο Ιντερνετ. Ακόμη και από το κινητό τους τα παιδιά μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βιντεοδιαλέξεις, σε λυμένες ασκήσεις, σε διαγωνίσματα και θέματα πανελλαδικών προηγούμενων ετών.

 

 

27/02/2011
Πηγή: www.ethnos.gr