Οικονομικά Νέα

Ηχηρό καμπανάκι για την ελληνική οικονομία χτύπησε χθες στην Αθήνα ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στις αισιόδοξες εκτιμήσεις για σύντομη έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση. Μάλιστα προέβλεψε άνοδο τιμών του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε καταστροφική. O καθηγητής που πρώτος προέβλεψε πριν από τρία χρόνια την παγκόσμια οικονομική κρίση, υποστήριξε κατηγορηματικά ότι για την ελληνική οικονομία χρειάζονται σκληρά μέτρα και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Ο κατήφορος της ελληνικής οικονομίας δεν οφείλεται κυρίως στην παγκόσμια κρίση αλλά στις διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως είπε, ασκώντας ουσιαστικά κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η ελληνική οικονομία αναμένεται, είπε, να συρρικνωθεί φέτος κατά 1% έως 4%.

Συγκεκριμένα ο κ. Ρουμπίνι, ο οποίος μίλησε χθες σε συνέδριο της εταιρείας συμβούλων ΚΡΜG, υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο χαρακτήρισε ωρολογιακή βόμβα. Η συνταγή σοκ που προτείνει, περιλαμβάνει μείωση συντάξεων, αύξηση εισφορών, άνοδο των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Παράλληλα, κρίνει απαραίτητη την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, μέσω και της μείωσης του εργατικού κόστους και των εισφορών, αλλά και απελευθέρωση των αγορών.

«Η Ελλάδα δεν έχει άλλες επιλογές»
Επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλες επιλογές, παρά να προχωρήσει άμεσα σε δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών προκειμένου να μειώσει χρέος και έλλειμμα, το οποίο προέβλεψε ότι θα διαμορφωθεί φέτος σε 6% και 7% του χρόνου. Σε αντίθεση προς τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Ρουμπίνι υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερους φόρους για να ενισχύσει τα έσοδα, αλλά πρέπει να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Κατά τον καθηγητή Οικονομικών στη Σχολή Στερν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, πρέπει να κινηθούν άμεσα για να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους, καθώς δεν έχουν το περιθώριο να περιμένουν μέχρις ότου η παγκόσμια οικονομία εξέλθει από την κρίση. Δεν έχουν ούτε την πολυτέλεια να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα μέσω κινήτρων, όπως συμβαίνει με άλλες χώρες (π.χ. τη Γερμανία), που έχουν πιο νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά.

 

100 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Προέβλεψε άνοδο τιμών του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, εξέλιξη που χαρακτήρισε καταστροφική


Αργή ανάπτυξη για δύο χρόνια
Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ στην παγκόσμια οικονομία θα είναι αργή και αναιμική για τουλάχιστον δύο χρόνια προέβλεψε ο κ. Ρουμπίνι. Βιώσιμη ανάπτυξη βλέπει σε τρία χρόνια. Εξάλλου, παρότι εκτιμά ότι η κρίση πλησιάζει προς το τέλος, θεωρεί ότι δεν έχει “φτάσει στο χαμηλότερο σημείο” και θεωρεί ότι η άνοδος, που καταγράφεται στα διεθνή χρηματιστήρια δεν συμβαδίζει με την εικόνα της πραγματικής οικονομίας. Παράλληλα, προβλέπει άνοδο της ανεργίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη πάνω από 10% και προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία θα χτυπηθεί από αποπληθωρισμό μεσοπρόθεσμα. Ο κίνδυνος η παγκόσμια οικονομία να βρεθεί προ δυσάρεστων οικονομικών εκπλήξεων είναι ορατός, εξαιτίας αφενός των διογκούμενων δημοσιονομικών υποχρεώσεων των κυβερνήσεων, αλλά των προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα. Προέβλεψε, μάλιστα, αύξηση των επιτοκίων, εξέλιξη, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θα επιβαρύνουν εκ νέου τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τα οικονομικά των κυβερνήσεων. Αν δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και τα χρέη των κυβερνήσεων, τόνισε, τα επιτόκια θα αυξηθούν.

 

Βλέπουν τέλος στην ύφεση
ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΟΙ εκτιμήσεις ότι η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία πλησιάζει στο τέλος της, αυτό όμως δεν σημαίνει και έξοδο από το τούνελ της κρίσης. Η εκτίμηση ότι «η ύφεση στη Βρετανία τελείωσε» φιλοξενήθηκε χθες στην πρώτη σελίδα της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Ιndependent», ενώ νέες εκτιμήσεις για αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2010 έκανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Επικαλούμενη στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ΝΙΕSR) της χώρας, η εφημερίδα εκτίμησε ότι η οικονομία της Βρετανίας έφτασε στο χαμηλότερο σημείο τον Μάρτιο, αλλά επανήλθε σε πορεία ανάπτυξης, αν και με ήπιο ρυθμό, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Το Ινστιτούτο, το οποίο είναι ανεξάρτητο οικονομικό think tank με αξιοσημείωτη ακρίβεια στις προβλέψεις του, εκτιμά, όπως αναφέρεται στην «Ιndependent», ότι η βρετανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη γύρω στο 0,2% τον Απρίλιο και 0,1% τον περασμένο μήνα. Αν και η βρετανική οικονομία απέχει παρασάγγας από τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχε πριν από την οικονομική κρίση, τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν το τέλος της ύφεσης που διήρκεσε πάνω από έναν χρόνο και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσους έκαναν λόγο για κρίση με τα χαρακτηριστικά της ύφεσης του 1930, σημειώνει η εφημερίδα.

Όσον αφορά τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με αυτές θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2010, από 1,9% που είχε εκτιμηθεί αρχικά, χάρη στη θετική επίδραση των μέτρων οικονομικής στήριξης που έλαβαν οι κυβερνήσεις τους τελευταίους μήνες.

12/6/2009

Πηγή: www.tanea.gr