Οικονομικά Νέα

Mία νέα τιμητική διάκριση απένειμε η βασίλισσα της Αγγλίας στον Έλληνα καθηγητή Κώστα Γραμμένο. Ο κ. Γραμμένος, αντιπρύτανης του πανεπιστημίου του Σίτι του Λονδίνου και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των προσωπικοτήτων -εντός και εκτός Βρετανίας-, στις οποίες η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ, απένειμε τίτλους και τιμητικές διακρίσεις, με την ευκαιρία του νέου έτους.

 

Στον κ. Γραμμένο απονεμήθηκε ο τίτλος του «Commander» της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις «υπηρεσίες του στη διδασκαλία και την έρευνα», ύστερα από σχετική εισήγηση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

Ο Κώστας Γραμμένος γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα. Πτυχιούχος Οικονομικών (Πάντειο) και με μεταπτυχιακό τίτλο στα Χρηματοοικονομικά (Bangor, Ουαλία), ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Ναυτιλιακών Χρηματοοικονομικών από το Πανεπιστήμιο City. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το 1962, της οποίας υπήρξε εμπειρογνώμων στα ναυτιλιακά χρηματοοικονομικά την περίοδο 1973-1974. Από το 1977 έως το 1982, υπήρξε ανεξάρτητος ερευνητής και σύμβουλος.

 

Το 1982, ο Κώστας Γραμμένος ξεκίνησε να διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο City και, το 1986, έγινε καθηγητής Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών. Εχει στο ενεργητικό του πλούσιο ακαδημαϊκό και συγγραφικό έργο, ενώ υπήρξε εκδότης του κορυφαίου ακαδημαϊκού συγγράμματος «Το Εγχειρίδιο των Ναυτιλιακών Οικονομικών και Επιχειρήσεων» (2002).

 

Ο Κώστας Γραμμένος, μεταξύ άλλων, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος του Αλέξανδρου Ωνάση (1995) και του American Bureau of Shipping (1996). Επίσης, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας (2000), μέλος του Εκδοτικού Συμβουλίου του International Journal of Maritime Economics (1999), ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης των Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (IAME), την περίοδο 1998 - 2002.

 

Το 1994, του απονεμήθηκε από τη Βασίλισσα της Αγγλίας η διάκριση Order of the British Empire (OBE) για τη συνεισφορά του σε μια νέα ακαδημαϊκή επιστήμη, τα διεθνή Ναυτιλιακά Χρηματοοικονομικά, ενώ ανακηρύχθηκε «Προσωπικότητα του Θαλάσσιου Εμπορίου» για την χρονιά 1998.

 

Το 1994, η Ελισάβετ είχε απονείμει στον Κώστα Γραμμένο τον τίτλο του «Officer» της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την «προσφορά του στη διδασκαλία και την προώθηση των ελληνοβρετανικών σχέσεων» και, το 1999, του είχε απονεμηθεί ο ανώτατος ακαδημαϊκός τίτλος στη Βρετανία, αυτός του «δόκτορα των επιστημών».

 

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr