Οικονομικά Νέα

Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας τίμησε τον Αμερικανό Πολ Κρούγκμαν με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2008, σε αναγνώριση της εργασίας του που αναφέρεται στις εμπορικές συναλλαγές. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ανώτατη αυτή τιμητική διάκριση, η οποία συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,03 εκατομμυρίου ευρώ (10 εκατομμύρια κορώνες) επιφυλάχθηκε στον 55χρονο Αμερικανό οικονομολόγο, καθώς αυτός διατύπωσε μια νέα θεωρία για να δώσει απάντηση σε ερωτήματα που αναφέρονται στην παγκόσμια τάση της αστυφιλίας. «Με τον τρόπο αυτό ο Κρούγκμαν ενοποίησε τα πρωτύτερα διακριτά ερευνητικά πεδία του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής γεωγραφίας», τονίζει η επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

 

Η επιτροπή της Ακαδημίας ανέφερε ότι η εργασία του Κρούγκμαν βοηθάει στο να γίνει κατανοητό το γιατί ορισμένες χώρες υπερισχύουν στο διεθνές εμπόριο.

Γνωστός επικριτής της κυβέρνησης Μπους για τις πολιτικές της, ο Κρούγκμαν είναι επιφανής οικονομολόγος με αρθρογραφία στην εφημερίδα New York Times και καθηγητής οικονομικών και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Princeton.

 

Η είδηση ότι κέρδισε το βραβείο Νόμπελ δεν τον βρήκε απόλυτα προετοιμασμένο. «Μόλις που πρόλαβα να τηλεφωνήσω στους δικούς μου, ούτε καφέ δεν πρόλαβα να πιω..» ανέφερε. Ωστόσο, η έλλειψη της καφεΐνης δεν τον εμπόδισε να μιλήσει ad-hoc για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η τρέχουσα κρίση είναι το ίδιο σοβαρή με εκείνη που έπληξε τη δεκαετία του 1990 την Ασία, ενώ παράλληλα φέρει και πολλές ομοιότητες με τη Μεγάλη Κρίση», είπε χαρακτηριστικά. Εξαίροντας τους ηγέτες του κόσμου για τις προσπάθειές τους να αναχαιτίσουν τη χρηματοοικονομική συγκυρία και την πιστωτική στενότητα, πρόσθεσε ότι «τώρα φοβάμαι λιγότερο από όσο την Παρασκευή».

 

Ο Κρούγκμαν έχει ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση Μπους, υποστηρίζοντας ότι η θέρμη για απελευθέρωση των αγορών και για χαλαρές νομισματικές πολιτικές έχουν συμβάλλει στην τρέχουσα κακή κατάσταση των τραπεζών.

 

 

Πηγή: www.kathimerini.gr