Οικονομικά Νέα

Προθεσμία λίγων εργάσιμων ημερών έχουν οι φορολογούμενοι για να τακτοποιήσουν τις τελευταίες φορολογικές υποχρεώσεις του έτους και να αποφύγουν στο μέλλον τα πρόστιμα και τις κυρώσεις.

Ετσι, όσοι δεν έχετε πληρώσει ακόμη τα τέλη κυκλοφορίας για το 2009 ή τον φόρο εισοδήματος ή επιθυμείτε να υπαχθείτε στη ρύθμιση της περαίωσης ή να εξοφλήσετε τα ληξιπρόθεσμα χρέη ή ακόμη αν θέλετε να καλύψετε τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων με δωρεά ή γονική παροχή χρημάτων θα πρέπει να σπεύσετε μέχρι την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου για να ρυθμίσετε τις υποχρεώσεις σας.

Τέλη κυκλοφορίας: Η πληρωμή των αυξημένων κατά 20% τελών κυκλοφορίας για το επόμενο έτος και η προμήθεια του ειδικού αυτοκόλλητου σήματος γίνεται μόνο στις τράπεζες με την καταβολή του ανάλογου αντιτίμου.

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει το σχετικό ειδοποιητήριο ή σε αυτό αναγράφονται λανθασμένα στοιχεία (π.χ. ΑΦΜ, ή αριθμός κυκλοφορίας οχήματος) θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία τους. Από τις 2 Ιανουαρίου το αυτοκόλλητο σήμα μπορείτε να το πάρετε μόνο από τη ΔΟΥ με την καταβολή προστίμου, που είναι ισόποσο της αξίας του τέλους, δηλαδή πληρώνοντας τα διπλάσια χρήματα.

Φόρος εισοδήματος: Μέχρι την τελευταία εργάσιμη του έτους δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφληθεί η τελευταία δόση ή εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος που σας έχει γνωστοποιήσει με το εκκαθαριστικό σημείωμα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Περαίωση εκκρεμών: Τη δυνατότητα να κλείσετε τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 2000-2006 έχετε μέχρι το τέλος του μήνα Με την αποδοχή της ρύθμισης, δηλαδή την πληρωμή της πρώτης δόσης, καταβάλλετε και προκαταβολή 20% της συνολικής οφειλής. Ο ελάχιστος φόρος ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων κυμαίνεται από 1.400 έως 4.200 ευρώ και για τις 7 χρήσεις.

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2008 μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι φορολογούμενοι με χρέη προς το ελληνικό δημόσιο. Οσοι αποφασίσουν να καταβάλουν τα χρέη τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με την υπαγωγή προκαταβάλλεται το 15% της οφειλής.

Γονικές παροχές - δωρεές χρημάτων: Οι φορολογούμενοι που μέσα στο 2007 απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, σκάφος αναψυχής ή ακριβό αυτοκίνητο) και σκοπεύουν να καλύψουν το τεκμήριο με χρηματικά ποσά που έλαβαν από τους γονείς τους με γονική παροχή ή από φίλους ή συγγενικό πρόσωπα με δωρεά θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση (γονικής παροχής ή δωρεάς) μέχρι το τέλος του μήνα.

Σε διαφορετική περίπτωση η εφορία δεν θα αναγνωρίζει την πραγματοποίηση της γονικής παροχής ή δωρεάς χρημάτων. Σημειώστε ότι γονική παροχή έως 95.000 ευρώ είναι αφορολόγητη για κάθε γονέα χωριστά.

Η γονική παροχή μετρητών άνω των 95.000 ευρώ φορολογείται με ειδικό τέλος 1%, ενώ για τις δωρεές μετά την αφαίρεση των αφορολογήτων ποσών ισχύουν συντελεστές 5%-40% ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία των χρημάτων που δωρίζονται.

Απορίες & λύσεις

Αν δεν πληρωθεί το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, μπορεί να πουληθεί το ακίνητο;

Οι συμβολαιογράφοι απαγορεύεται να κάνουν συμβόλαια με τα οποία μεταβιβάζονται τα ακίνητα, αν δεν επισυναφθεί στο συμβόλαιο βεβαίωση που να φαίνεται ότι αυτός που μεταβιβάζει το ακίνητο πλήρωσε το φόρο που αναλογεί κατά τα δυο προηγούμενα χρόνια πριν από τη μεταβίβαση.

Πότε δεν θεωρείται ότι αποκτιέται πρώτη κατοικία και δεν υπάρχει δικαίωμα αφαίρεσης των τόκων από το εισόδημα ή τον φόρο;

Δεν θεωρείται ότι αποκτιέται πρώτη κατοικία και κατά συνέπεια δεν υπάρχει δικαίωμα αφαίρεσης των τόκων, αν ο φορολογούμενος, η σύζυγός του ή τα παιδιά που είναι προστατευόμενα μέλη, έχουν δικαίωμα σε άλλη οικία ή οικίες πλήρους κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης εξ ολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου και το άθροισμα των τετραγωνικών που τους αντιστοιχεί είναι πάνω από τα 35 τ.μ. εάν είναι άγαμος, διαζευγμένος ή χήρος, πάνω από 70 τ.μ. αν είναι έγγαμος, πάνω από 90 τ.μ. αν είναι έγγαμος με 1 παιδί, πάνω από 110 τ.μ. αν είναι έγγαμος με 2 παιδιά και πάνω από 130 τ.μ. αν είναι έγγαμος με 3 παιδιά. Η επιφάνεια αυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε επιπλέον προστατευόμενο παιδί.

Ποιο είναι το πρόστιμο που επιβάλλεται σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής αρχικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο;

Το πρόστιμο είναι από 117 μέχρι 1.170 ευρώ που συμβιβάζεται στο 1/3.


Πηγή: www.imerisia.gr