Οικονομικά Νέα

Ολοκληρώθηκε χθες στην πόλη της Δράμας το δεύτερο Συνέδριο Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, με τη χορηγία του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, της Epsilon Net, της Eurobank EFG και της «Αιγίδα» και τη συμμετοχή εκπροσώπων επαγγελματικών οργανώσεων από χώρες της Ε.Ε.

Το Συνέδριο είχε σαν στόχο να καταρτίσει υπόμνημα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας εν όψει της έκδοσης νέας Οδηγίας από την Ε.Ε. σχετικά με τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του Φοροτεχνικού, την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει ο Κλάδος και τη σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας. Μέσα από την ανταλλαγή προτάσεων και την ενημέρωση των συνέδρων από εισηγητές, διεξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ασκείται το επάγγελμα, ενώ ομόφωνη ήταν η απόφαση για την ίδρυση Επιμελητηρίου Φοροτεχνικών, που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το Οικονομικό Επιμελητήριο.«Η ώρα έφτασε για την ίδρυση Επιμελητηρίου Φοροτεχνικών. Οι Φοροτεχνικοί δεν είναι επαίτες της ίσης μεταχείρισής τους από το Οικονομικό Επιμελητήριο. Θα χαράξουμε μόνοι την πορεία μας και θα διεκδικήσουμε όλα όσα δεν μπορεί μας εξασφαλίσει το ΟΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, κ. Μίμης Πανίδης. Ο ίδιος, στη συνέχεια, παρουσίασε έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της ΠΟΦΕΕ από την εταιρεία ICAP σε δείγμα 1.600 φοροτεχνικών μελών της Ομοσπονδίας από όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία το 92% των ερωτηθέντων επιθυμεί τη δημιουργία επιστημονικού φορέα του κλάδου των Φοροτεχνικών, ενώ μόνο 3 στους 10 υποστήριξαν ότι το ΟΕΕ διασφαλίζει τα συμφέροντά τους.
Τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν τις επόμενες μέρες από το www.e-forologia.gr.


Όσον αφορά το υπόμνημα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας σχετικά με την άσκηση του επαγγέλματος, αυτό θα περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία:
- την άσκηση του επαγγέλματος του φοροτεχνικού μόνο από ελεύθερους επαγγελματίες
- την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών που προσφέρει ο Κλάδος
- την ελευθερία στην άσκηση του επαγγέλματος εντός της Ε.Ε.
- τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών
- την κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας του επαγγέλματος
- την πιστοποίηση των γραφείων των φοροτεχνικών, ώστε να δοθεί τέλος στην παραοικονομία που μαστίζει τον κλάδο.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Μαργαρίτης Τζήμας, ο οποίος επεσήμανε τη σημαντική χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται το συνέδριο, καθώς γίνεται στο τέλος του χρόνου - και αποκτά έτσι απολογιστική έννοια - , αλλά και εν μέσω μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης. Ο κ. Τζήμας εξήρε τον ρόλο των φοροτεχνικών και τους χαρακτήρισε συμμάχους της πολιτείας στον αγώνα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και κήρυκες για την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης του κοινωνικού συνόλου. «Η μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι δύσκολη και διαρκής και στον αγώνα αυτό η πολιτεία σας χρειάζεται στο πλευρό της», είπε ο Υπουργός κλείνοντας τον χαιρετισμό του.

Πηγή: www.e-forologia.gr